به گزارش تابناک به نقل از دنیای اقتصاد، پس از لغو ممنوعیت واردات خودرو در اردیبهشت ۱۴۰۱، انتظار میرفت که روند واردات خودروهای خارجی به روال قبلی بازگردد. اما با توجه به اینکه وزارت صمت تمام فرآیند را به عهده گرفت، واردات خودرو طبق روال سنتی انجام نشد.
علاوه بر اینکه واردات خودرو تا به امروز مطابق با وعدههای داده شده پیش نرفته است، مشکل دیگری نیز وجود دارد و آن شفاف نبودن آمارهای ارائهشده توسط وزارت صمت است. این وزارتخانه هرچند وقت یکبار گزارشی مبهم و کمتر قابل تحلیل برای عموم منتشر میکند و بهجای ارائه شفاف تعداد خودروهای وارد شده، با اعداد و عبارات بازی میکند. بهعنوان مثال، در روزهای اخیر مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت اعلام کرد که “اکنون ۱۹ هزار دستگاه خودرو در گمرک موجود است، ۴۳ هزار دستگاه خودرو نیز در مناطق و در حال حمل داریم که مجموعاً ۸۲ هزار و ۳۶۵ دستگاه تحت واردات، در گمرکات و در حال حمل هستند.”
در این چند جمله، سه رقم مختلف برای واردات خودرو عنوان شده است که هرچند هرکدام معنی خاص خود را دارند و بیربط نیستند، اما مسئله اینجاست که شفافیت لازم درباره تعداد قطعی واردات را ندارند. این در حالی است که پیش از ممنوعیت واردات خودرو، این فرآیند توسط بخش خصوصی انجام میشد و کمتر کسی به تعداد خودروهای واردشده، ترخیصشده، تحت واردات، در حال حمل و موجود در گمرک توجه میکرد. در آن دوران، ثبت سفارش، واردات، قیمت و فروش خودروهای خارجی بهصورت عادی انجام میشد و معمولاً در اوایل هر سال اعلام میشد که طی سال گذشته چه تعداد خودرو وارد کشور شده است.
در واقع، اینگونه نبود که افکار عمومی با آمار و ارقام مختلف و عباراتی مانند “در حال حمل” و “تحت واردات” مواجه شوند و دست آخر نیز متوجه نشوند چه تعداد خودرو “وارد” شده است. در حال حاضر، آماری که نشان دهد دقیقاً چه تعداد خودرو “وارد” کشور شده و به فروش رسیده (تحویل متقاضیان شده) وجود ندارد و وزارت صمت نیز با استفاده از بازی با اعداد و ارقام، سعی دارد اینگونه القا کند که واردات خودرو بهصورت هموار جریان دارد، حال آنکه نظر شهروندان و فعالان بازار این نیست.