دکتر قباد مرادی؛ رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره وضعیت HIV (اچآیوی) در کشور اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار تخمینی، ۴۴ هزار و ۱۰۵ نفر در ایران مبتلا به HIV هستند. مجموع موارد ثبتشده ابتلا به این ویروس از ابتدای شناسایی بیماری تاکنون ۴۸ هزار و ۱۷ نفر بوده است که از این تعداد، مرگ ۲۳ هزار و ۲۵۷ نفر ثبت شده است.
طبق نظام جامع مدیریت دادههای الکترونیک HIV کشور، تا پایان ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳، از بین افراد مبتلا به HIV که شناسایی، ثبت و گزارش شدهاند، ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر زنده هستند. از این تعداد، ۱۹ هزار و ۸۶۹ نفر خدمات مربوط به مراقبت و درمان HIV را دریافت کردهاند و ۱۹ هزار و ۶۵ نفر تحت درمان قرار دارند.
تغییر درصد انتقال ویروس HIV در زنان و مردان
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: بهطور کلی، حدود ۸۱ درصد از کل موارد تشخیص دادهشده را مردان و ۱۹ درصد را زنان تشکیل میدهند. اما الگوی انتقال ویروس و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده است. بهطوری که در پایان ۶ ماه اول سال جاری، ۳۲ درصد از موارد ثبتشده را زنان و ۶۸ درصد را مردان تشکیل میدهند.
سن مبتلایان HIV در کشور
وی گفت: در بین افراد شناساییشده تا پایان ۶ ماه اول ۱۴۰۳، حدود ۳ درصد از کل موارد شناختهشده در زمان تشخیص، کمتر از ۲۰ سال سن داشتند. همچنین ۷۳ درصد در گروه سنی ۲۰ تا ۴۵ سال قرار دارند و ۲۴ درصد بالای ۴۵ سال هستند. الگوی سنی در سالهای اخیر تغییر چندانی نکرده است.
تغییر الگوی انتقال HIV در سالهای اخیر
مرادی درباره علل عمده ابتلا به ویروس HIV بیان کرد: علل ابتلا به HIV در بین کل مواردی که از سال ۱۳۶۵ تاکنون در کشور به ثبت رسیدهاند به ترتیب عبارتند از: تزریق با وسایل مشترک در مصرفکنندگان مواد مخدر، رابطه جنسی و انتقال از مادر به کودک. در ۱۶.۶ درصد از این موارد، راه انتقال نامشخص باقیمانده است.
روابط جنسی در صدر علت ابتلا به HIV
وی افزود: در حالی که در بین بیمارانی که در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳ تشخیص داده شدهاند، تنها در ۱۰ درصد از موارد ابتلا، علت آن اعتیاد تزریقی بوده و ۶۵.۲ درصد از موارد ابتلا به دلیل روابط جنسی بوده است. همچنین ۰.۷ درصد انتقال از مادر به کودک بوده و در ۲۴.۱ درصد از موارد، راه احتمالی ابتلا بیان نشده است. همچنین، هیچ مورد ابتلای جدیدی از طریق خون و فرآوردههای خونی ثبت نشده است.
راههای انتقال ویروس HIV
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: HIV یک بیماری عفونی است که اغلب مردم آن را با نام ایدز میشناسند، در حالی که ایدز مرحله انتهایی بیماری HIV است که اگر فرد بهموقع و بهطور صحیح تحت مراقبت و درمان قرار گیرد، ممکن است تا آخر عمر به ایدز مبتلا نشود.
وی اضافه کرد: ویروس HIV که عامل ابتلا به بیماری ایدز است، از طریق کار کردن با یکدیگر، زندگی دستهجمعی، همصحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی یا تماس روزمره با افراد آلوده مانند همسفر بودن، همکلاس بودن، نشستن در کنار یکدیگر و از راه هوا منتقل نمیشود.
منبع