علم و فناوری

دانشمندان: سرعت تفکر انسان تنها ۱۰ بیت بر ثانیه است

تحقیقات نشان می‌دهد مغز انسان می‌تواند اطلاعات را با سرعت فقط ۱۰ بیت در ثانیه پردازش کند. اما وقتی کامپیوترها می‌توانند تریلیون‌ها عملیات را در هر ثانیه انجام دهند، چرا مغز ما اینقدر کند است؟

دلیل کند بودن مغز این است که ما افکار را یکی یکی و پشت سر هم پردازش می‌کنیم، مثل صف شلوغی که همه منتظر نوبت خودشان هستند. به همین خاطر پردازش اطلاعات در مغز زمان بیشتری می‌برد. این عملکرد در تضاد با عملکرد سیستم عصبی محیطی ما است که می‌تواند اطلاعات را با سرعت بسیار بالایی (گیگابیت در ثانیه) و به طور هم‌زمان پردازش کند.

جیه‌یو ژنگ و مارکوس مایستر، دانشمندان مؤسسه فناوری کالیفرنیا می‌گویند تفاوت بین سرعت زیاد ورود اطلاعات حسی و سرعت کم پردازش مغز، برایشان معمایی جالب است. مارکوس مایستر می‌گوید: «در هر لحظه، حواس ما اطلاعات زیادی را جمع‌آوری می‌کنند، اما مغز فقط ۱۰ واحد از آن اطلاعات را انتخاب و از آن برای ادراک دنیای پیرامون و گرفتن تصمیمات استفاده می‌کند. بدین ترتیب، این سوال پیش می‌آید که مغز برای فیلتر کردن این همه اطلاعات، چه کاری انجام می‌دهد؟»

ژنگ و مایستر توضیح می‌دهند که با وجود اینکه در ذهنمان تصاویر و خاطرات زیادی داریم و ممکن است اطلاعاتی را به‌طور ناخودآگاه پردازش کنیم، مغز ما بسیار کند عمل می‌کند و سرعت پردازشش به ندرت از چند ده بیت در ثانیه بیشتر می‌شود.

تفاوت بین سرعت زیاد ورود اطلاعات حسی و سرعت کم پردازش مغز، معمایی جالب است

پژوهشگران می‌گویند حل مکعب روبیک با چشم بسته فقط به پردازش کمی اطلاعات (کمتر از ۱۲ بیت در ثانیه) نیاز دارد. مغز ما با انجام بازی کامپیوتری  StarCraft حدود ۱۰ بیت در ثانیه اطلاعات پردازش می‌کند. وقتی شما این مقاله را می‌خوانید، مغزتان میزان پردازش را برای مدت کوتاهی تا ۵۰ بیت در ثانیه افزایش می‌دهد.

ما هنوز اطلاعات زیادی درباره‌ی تفاوت بین نحوه‌ی پردازش اطلاعات از دنیای بیرون توسط مغزمان و محاسبات داخلی مغز خودمان نداریم و این نشان می‌دهد هنوز در مورد نحوه‌ی فکر کردن خودمان چیزهای زیادی نمی‌دانیم.

مغز انسان ازنظر قدرت تحلیل بسیار قوی است. حدود ۸۰ میلیارد سلول عصبی در مغز وجود دارند که اتصالات زیادی با هم دارند. این اتصالات به ما کمک می‌کنند احساسات داشته باشیم، فکر کنیم و در کنار دیگران برای زندگی خود برنامه‌ریزی کنیم.

مگس‌های میوه تنها صد هزار نورون دارند و همین تعداد برایشان کافی است تا غذا پیدا کنند، پرواز کنند و با مگس‌های دیگر ارتباط برقرار کنند. سوال اینجاست که چرا مغز انسان نمی‌تواند مانند گروهی از مگس‌ها عمل کند و درحالی‌که هر بخش از مغز مقدار کمی اطلاعات را پردازش کند، همه بخش‌ها با هم با  سرعت بسیار بالا عمل کنند؟

ژنگ و مایستر می‌گویند شاید مغز ما به این نوع سرعت پردازش نیازی ندارد. اجداد ما جایگاهی اکولوژیکی را انتخاب کرده‌اند که در آن همه‌چیز به اندازه کافی آهسته است تا بتوانند زنده بمانند. در بدترین شرایط، مغز ما به پردازش ۱۰ بیت در ثانیه نیاز دارد، اما در بیشتر مواقع محیط اطراف ما به آرامی و با سرعت کمتری تغییر می‌کند.

دو پژوهشگر می‌گویند پژوهش در مورد سرعت پردازش اطلاعات در دیگر موجودات خیلی کم است، اما آنچه که پیدا کرده‌اند نشان می‌دهد محیط اطراف ما معمولاً به‌قدری آهسته تغییر می‌کند که مغزمان برای تصمیم‌گیری به پردازش کمی اطلاعات (چند بیت در ثانیه) نیاز دارد.

در آینده ممکن است شرایطی پیش آید که مغز انسان مجبور شود کارهای بیشتری انجام دهد و ظرفیت پردازش بیشتری داشته باشد. این وضعیت ممکن است به کمک فناوری‌هایی مثل اتصال مغز به کامپیوترهایی که اطلاعات را خیلی سریع پردازش می‌کنند، ممکن شود. به این ترتیب، مغز انسان می‌تواند با سرعت بیشتری عمل کند.

اگر درک کنیم مغزمان چطور تکامل پیدا کرده است، می‌توانیم به بهبود هوش مصنوعی کمک کنیم و آن را طوری توسعه دهیم که با نحوه‌ی عملکرد مغز انسان هماهنگ باشد. از سوی دیگر، چنین بینشی ممکن است مزایای عمیق‌تر روند تفکر کندتر و مواجهه با جهان با پرسیدن یک سؤال ساده در هر زمان را آشکار کند.

مقاله‌ی پژوهشگران در مجله‌ی Neuron منتشر شده است.

منبع

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا