این هفته، شرکت Anthropic جدیدترین مدل هوش مصنوعی خود را منتشر کرد. این مدل که نسخه بهبود یافتهای از Claude 3.5 Sonnet است، میتواند با کلیک کردن و تایپ کردن با وبسایتها و برنامههای دسکتاپ تعامل کند، درست مانند یک انسان. البته این مدل هنوز کامل نیست. اما 3.5 Sonnet با قابلیت “استفاده از کامپیوتر” که Anthropic آن را معرفی کرده، میتواند در محیط کاری تحولآفرین باشد.
اینکه مدل جدید Anthropic واقعاً انتظارات را برآورده کند یا خیر، هنوز مشخص نیست. اما ورود آن نشاندهنده جاهطلبی Anthropic در بازار در حال ظهور عوامل هوش مصنوعی است؛ بازاری که برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند تا سال ۲۰۳۰ ارزشی نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار پیدا کند.
Anthropic تنها شرکتی نیست که در حال سرمایهگذاری در توسعه عوامل هوش مصنوعی است. این عوامل به طور کلی به عنوان ابزارهایی شناخته میشوند که وظایفی را بهصورت خودکار انجام میدهند، وظایفی که قبلاً باید بهصورت دستی انجام میشدند. شرکت مایکروسافت در حال آزمایش عواملی است که میتوانند از رایانههای شخصی ویندوزی برای رزرو وقت ملاقات و دیگر کارها استفاده کنند. آمازون نیز به دنبال توسعه عواملی است که بتوانند بهطور خودکار خریدهای آنلاین را انجام دهند.
اگرچه برخی شرکتها ممکن است در پذیرش هوش مصنوعی مولد مردد باشند، اما به نظر میرسد که نسبت به عوامل هوش مصنوعی خوشبین هستند. گزارشی که این ماه توسط MIT Technology Review Insights منتشر شده نشان میدهد که ۴۹ درصد از مدیران شرکتها معتقدند عوامل هوش مصنوعی و دیگر انواع دستیارهای هوش مصنوعی پیشرفته میتوانند منجر به افزایش کارایی و کاهش هزینهها شوند.
این خبر خوبی برای شرکتهایی مانند Anthropic و رقبایش است که به دنبال توسعه فناوریهای هوش مصنوعی با قابلیت انجام وظایف خودکار هستند. توسعه و اجرای هوش مصنوعی ارزان نیست. برای مثال، گفته میشود Anthropic در حال جمعآوری میلیاردها دلار سرمایه از سرمایهگذاران خطرپذیر است و OpenAI نیز بهتازگی موفق به جذب ۶.۵ میلیارد دلار سرمایه شده است.
اما سوال اینجاست که آیا اکثر عوامل هوش مصنوعی امروز واقعاً میتوانند به وعدههای خود عمل کنند؟
به عنوان مثال، مدل جدید Anthropic را در نظر بگیرید. در یک ارزیابی که برای سنجش توانایی عامل هوش مصنوعی در کمک به رزرو پرواز انجام شد، مدل جدید 3.5 Sonnet توانست کمتر از نیمی از وظایف را با موفقیت انجام دهد. در آزمایشی دیگر که شامل وظایفی مانند آغاز فرآیند بازگشت کالا بود، این مدل در حدود یکسوم از موارد موفق نشد.
بار دیگر باید گفت که این مدل کامل نیست و Anthropic هم به این موضوع اذعان دارد. اما تصور اینکه یک شرکت بتواند چنین نرخ بالای شکست را برای مدت طولانی تحمل کند، دشوار است. در نهایت ممکن است استخدام یک منشی سادهتر و مؤثرتر باشد.
با این حال، بسیاری از شرکتها علاقهمند به آزمایش عوامل هوش مصنوعی هستند؛ حتی اگر تنها به خاطر همپا بودن با رقبایشان باشد. طبق یک نظرسنجی از شتابدهنده استارتاپی Forum Ventures، ۴۸ درصد از شرکتها در حال پیادهسازی عوامل هوش مصنوعی هستند و یکسوم دیگر بهطور فعال در حال بررسی این فناوری هستند.
باید ببینیم که این پذیرندگان اولیه پس از مدتی استفاده از عوامل هوش مصنوعی چه نظری خواهند داشت.