به گزارش خبرگزاری تسنیم، در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر، موضوع آییننامه واردات خودرو مورد بررسی قرار گرفت و آقایی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت، به سوالات مطرح شده پاسخ داد. وی اعلام کرد که مردم میتوانند با استفاده از کد ملی خود، برای نیاز شخصی خودرو وارد کنند. این تصمیم به دلیل شرایط تأمین ارز، در ابتدا تنها به یک دستگاه خودرو برای هر نفر محدود شده است.
آقایی بیان کرد که مصوبه واردات خودرو در پایان سال گذشته به تصویب رسید، اما ملاحظاتی در مورد تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی باعث بررسی مجدد این طرح شد. نهایتاً در اوایل تیرماه امسال، این مصوبه توسط هیئت دولت تصویب و ابلاغ شد. وی افزود که تولید خودرو در سالهای 96 و 97 به 1.5 میلیون دستگاه رسیده بود، اما به دلیل محدودیتهای ارزی و تحریمها، این میزان به 700 تا 800 هزار خودرو در سال کاهش یافته است. به همین دلیل، تقاضای انباشتهای در بازار خودرو وجود دارد و قیمت خودروها افزایش یافته است.
معاون وزیر صمت توضیح داد که در آییننامه واردات خودرو، سازوکارهایی برای سفارش و ثبت آماری تعریف شده است. شرکتهای وارد کننده و متقاضیان شخصی میتوانند با ثبت آماری در گمرک و پرداخت حقوق ورودی و گمرکی، خودرو را ترخیص کنند، بدون اینکه نیاز به کارت بازرگانی داشته باشند. به مردم اجازه داده شده تا با استفاده از کد ملی، خودرو برای نیاز شخصی وارد کنند.
وی همچنین ویژگیهای خودروهای وارداتی را تشریح کرد و گفت که خودروهای وارداتی باید 3 تا 5 سال عمر داشته و استانداردهای روز اروپا و جهانی را رعایت کنند. حجم موتور این خودروها باید زیر 2500 سی سی باشد و واردات میتواند از کشورهای اتحادیه اروپا، ژاپن و کره جنوبی صورت گیرد، اما محدودیتی برای واردات از آمریکا وجود دارد.
آقایی اضافه کرد که منبع ارز واردات خودرو میتواند ارز حاصل از صادرات کالا و خدمات، ارز سرمایهگذاری و یا هر ارزی که منشاء خارجی دارد باشد. وی در خصوص خدمات پس از فروش گفت که شرکتهای وارد کننده خودروهای نو باید تعهد خدمات پس از فروش و تامین قطعات یدکی را به وزارتخانه ارائه دهند. برای خودروهای کارکرده، شرکتهای وارد کننده با تاییدیه وزارتخانه، شرکتهای حمل و نقل و اشخاص حقیقی میتوانند خودرو وارد کنند.
معاون وزیر صمت به کاهش تعرفه واردات خودروهای بنزینی و برقی اشاره کرد و گفت که تعرفه واردات خودروی برقی 4 درصد و هیبریدی 15 درصد است. تعرفههای خودروهای بنزینی نیز بر اساس حجم موتور و قیمت تعیین شده است.
آقایی با اشاره به ایجاد کمیته تعیین قیمت خودروها اظهار داشت که تا تیر ماه امسال بیش از 8 هزار خودروی وارداتی ترخیص قطعی شده و 5200 دستگاه نیز در تشریفات ترخیص هستند. وی افزود که سال گذشته تولید خودرو به 1 میلیون و 340 هزار دستگاه رسید و برای امسال برنامهریزی شده تا این میزان به 1 میلیون و 700 هزار دستگاه افزایش یابد.
در خصوص تولید خودروهای داخلی، آقایی اعلام کرد که تولید پژو پارس به دلیل ابلاغیه سازمان استاندارد متوقف شده و پس از 31 خرداد دیگر تولید نخواهد شد. همچنین، تمام خودروهای تولیدی در کشور باید استانداردهای 85 گانه را پاس کنند.