همشهری آنلاین – یکتا فراهانی: سرفه معمولاً ابتدا با بیماریهایی مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا شروع میشود. اما گاهی پس از برطرفشدن نشانههای بیماری، سرفههای بیمار همچنان ادامه دارد. اما دلایلی که ممکن است پزشک در کودکان مبتلا به سرفه مزمن تشخیص دهد چیست؟
بیماری مزمن ریوی
دکتر علیرضا عشقی، فوقتخصص ریه کودکان در حاشیه همایش پزشکان کودکان ایران گفت: سرفه مزمن، یکی از شایعترین بیماریهای مزمن ریوی در کودکان است. به طور کلی سرفه مزمن به سرفه بیش از ۴هفته گفته میشود.
به گفته او سرفه مزمن عموماً به دو نوع سرفه خشک و سرفه خلط دار تقسیم میشود. ضمن آنکه سردسته بیماریهای سرفه خشک نیز بیماری آسم و سردسته سرفه خلط دار نیز بیماری برونشیت باکتریال است.
اختلال در مژکهای ریه
این فوقتخصص ریه کودکان تاکید کرد: در صورت بروز سرفه مزمن بیمار باید از نظر ابتلا به بیماریهای مزمن ریوی بررسی شود که عبارتند از سیستیک فیبروزیس. به غیر از آن نیز میتوان به بیماریهایی نظیر آسم، سل، اختلال در مژکهای ریه و عفونت ریه اشاره کرد.
تشخیص و درمان
به گفته عشقی، بیماری سیستیک فیبروزیس با تست عرق قابلبررسی است. ضمناً استفاده از عکسبرداری و سی تی اسکن ریه هم میتواند در تشخیص بیماری به پزشک کمک کند.
او ادامه داد: برای درمان بیماریهای ریوی استفاده از اسپریهای تنفسی و در موارد خاص نیز داروهای خوراکی ضد سرفه به تجویز میشود. باید توجه داشت در صورت تداوم سرفه علاوه بر درمان استفاده از تستهای تکمیلی – تشخیصی هم مؤثر واقع خواهد شد.
این فوقتخصص ریه کودکان در ادامه گفت: در مورد سرفه مزمن هم مانند دیگر بیماریهای مربوط به ریه کودکان نیز باید گفت همیشه پیشگیری بهتر از درمان است؛ بنابراین دوری از قرارگرفتن در معرض دود دخانیات، دود اسپند، عودها و همچنین مصرف مواد نگهدارنده مفید واقع خواهد شد. همچنین استفادهنکردن از فستفودها، سسها، سوسیس و کالباس و دیگر مواد افزودنی نیز از تشدید سرفه پیشگیری خواهد کرد. مصرف سیگارهای الکترونیکی توسط والدین که بهشدت شیوع پیدا کرده است عوارض جبران ناپذیری برای کودکان دارد. زیرا آنها در معرض دو دست دوم قرار خواهند داشت.