تینا مزدکی: هند پس از استرالیا، برزیل و ایالاتمتحده هفتمین کشور پهناور جهان است. این کشور تقریباً ۳.۲۸۷ میلیون کیلومترمربع است. اگر هند بهصورت عمودی تقسیم میشد، حدود دو سرزمین بهاندازه کشور مغولستان میشد. اما تصور نمیشود که هند بهصورت عمودی تقسیم شود و دانشمندان معتقدند که صفحه هند بهصورت افقی تقسیم خواهد شد.
این نظریه اولین بار در کنفرانس اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا در دسامبر ۲۰۲۳ ارائه شد. مطالعه محققان با عنوان شکاف و لایهلایه شدن گوشته لیتوسفر هند در طول فرورانش دال تخت، در جنوب شرقی تبت به شکلگیری هیمالیا میپردازد. هیمالیا رشتهکوهی است که در پنج کشور هند، پاکستان، نپال، چین و بوتان قرار دارد و به گفته انجمن زمینشناسی، رشتهکوه هیمالیا و فلات تبت درنتیجه برخورد بین صفحه هند و اوراسیا شکلگرفته است. صفحهای که ۵۰ میلیون سال پیش شکل گرفت و تا امروز پابرجا است.
پژوهش محققان با بررسی سطوح هلیوم موجود در چشمههای تبت آغاز شد و نظریه جدیدی در مورد صفحاتی که در زیر رشتهکوه قرار دارند ارائه کرد. این مطالعه نشان داد که سطح هلیوم در تبت جنوبی در مقایسه با تبت شمالی بالاتر است، که نشان میدهد صفحه تکتونیکی هند در زیر فلات تبت به دو قسمت تقسیم میشود.
در مرحله بعدی محققان عملکردهای گیرنده موج S سهبعدی برای تجزیهوتحلیل صفحه هند استفاده کرد. تکنیک تابع گیرنده با استفاده از اطلاعات زمینلرزههای دورلرزه، برای تصویربرداری از ساختار زمین و مرزهای داخلی آن کار میکند. عملکردهای گیرنده موج S سهبعدی ما بهتازگی شکاف یا تاب برداشتن صفحه هندی را بهصورت عمود بر قله نمایان میکند.
یکی از تصاویر شواهدی از جدا شدن صفحات بالا و پایین صفحه هند را نشان میدهد. همچنین نشان میدهد که صفحه هند در حال فرورانش در زیرگوشته است. به گفته محققان، SRFها بهطور عینی اعماق را برای جداسازی مرزهای لیتوسفر و آستنوسفر هند و تبت در بخش قابلتوجهی از جنوب شرقی تبت ترسیم میکنند. اساساً، این بدان معنی است که صفحه هند به دو قسمت تقسیم میشود.
منبع: unilad
227323